İş Yerinde Bulaşıcı Hastalık Var Mesleki Enfeksiyonlar
İş Yerinde Bulaşıcı Hastalık Var Mesleki Enfeksiyonlar
Kategori1

İş Yerinde Bulaşıcı Hastalık Var Mesleki Enfeksiyonlar

İş yerinde Bulaşıcı hastalık var mesleki enfeksiyonlar bakteri virüs mantar ve parazitleri içeren mikrobiyal ajanların iş ilişkili maruziyetinin sebep olduğu insan hastalıklarıdır bir enfeksiyona mesleki diyebilmek için çalışma ortamları biyolojik aktif o

Oya Kurtcu
Oya Kurtcu
İşyeri Hemşiresi

İş Yerinde Bulaşıcı Hastalık Var Mesleki Enfeksiyonlar

İş yerinde Bulaşıcı hastalık var mesleki enfeksiyonlar bakteri virüs mantar ve parazitleri içeren mikrobiyal ajanların iş ilişkili maruziyetinin sebep olduğu insan hastalıklarıdır bir enfeksiyona mesleki diyebilmek için çalışma ortamları biyolojik aktif organizma ile temas etmesi mümkün olan meslek grupları olmalıdır iş yerinde bulaşıcı hastalıkların bulaşma yollarını çalışma ortamı ve hava bulaşıcı etkene temas ortak kullanılan giysi araç ve gereçler vektörler etkili Taşıyan canlı konakçılar kan ve kan ürünleri olarak sıralayabiliriz iş yerinde bulaşıcı hastalıklara yol açar biyolojik etkenlerin başında mikroplar ve virüsler gelmektedir Bu biyolojik etkenler suyla hava yoluyla hayvan ısırıkları ve böcek sokmasına kadar birçok yolla insanlara bulaşabilmekte ve sonucunda hastalıklara sebep olabilmektedir biyolojik ajanlara maruziyet daha çok sağlıkla ilgili iş kollarında ve laboratuvar çalışanlarında görülür fakat tarım ve hayvancılık işlerinde gıda üretiminde hizmet sektöründe derecelik Madencilik gibi bazı Sanayi kollarında da biyolojik nedenle Meslek Hastalıkları görülebilmektedir hastane çalışanları çeşitli biyolojik tehlikelere maruz kalmaktadır Bunlar hepatit ve hepatit C her pesiz olabilir tarım sektöründe çalışma geniş ve çeşitli mesleki tehlikelerle ilişkilidir organik toza havadaki Mikroorganizma ve toksinlere maruziyet solunum sistemi hastalıklarına neden olabilir Bunlar bronşit astım organik toz sendromu kova relit ve alerjik berbatit ile sonuçlanabilir diğer bir biyolojik tehlike içeremez baharlar gıda tarım hayvan yetiştirilen alanlar ağlık İş kolunda ve hayvansal ürünlerin işlendiği iş yerlerinde ise şarbon Brusella tetanoz gibi biyolojik riskler vardır buralarda çalışanlarda en sık mesleki Enfeksiyon hastalığı şarbondur basirüs antrakis tarafından meydana getirilen Bu hastalık hayvanlarla yakın temas halinde olanlarda görüldüğü gibi yön post tüy kıl deli gibi hayvan ürünleri ile de geçebilir enfeksiyon açısından iş yerlerine tek başına düşünmemek gerekir iş yeri çevresiyle birlikte değerlendirmek daha uygun olacaktır iş yeri çerçevesinde enfeksiyon kaynağı olabilecek çöplük açık kanalizasyon ve bataklık gibi yerler varsa buralardan kaynaklanarak yayılabilecek mikroorganizmalarda işte sağlığını tehdit eder biyolojik risk etmenlerini önlemek ve buna bağlı meslek hastalıklarının tanısını koyabilmek için çalışanların işe giriş ve aralıklı kontrol muayenelerinin düzenli ve periyodik olarak yerine getirilmesi gerekmektedir bir bulaşıcı hastalıktan korunmanın en etkili yolu kuşkusuz hastalığa karşı özel üretilmiş aşılarla aşılanarak bağışıklık kazandırmaktır tüm bulaşıcı hastalıklardan korunma yolları yeterli ve dengeli beslenilmelidir zamanında aşılanılmalıdır temiz olunmalıdır yiyecek ve içeceklerin temizliğine dikkat edilmelidir sağlıklı konutlarda oturulmalıdır hastalar sağlam kişilerden ayrılmalıdır Doktorların verdiği ilaçlar düzenli ve zamanında kullanılmalıdır salgın hastalıklar sağlık kuruluşlarına bildirilmelidir çöpler sağlığa uygun biçimde toplanılmalı ve yok edilmelidir tuvaletlerin sağlık koşullarına uygun olmasına özen gösterilmelidir karasinek sivrisinek fare gibi hastalık taşıyıcı hayvanlarla savaşılmalıdır kan alıp vermede dikkatli olunmalıdır makas Ustura ve benzeri aletlerin dezenfekte edilmesine özellikle dikkat edilmelidir

Bize Ulaşın