Antalya Restoranlarında İş Güvenliği
Antalya Restoranlarında İş Güvenliği
Kategori1

Antalya Restoranlarında İş Güvenliği

Antalya restoranlarında iş güvenliği kesici ve delici aletlerle çalışmalarda dikkat edilmesi gereken konular şunlardır; kesici ve delici aletler sadece bu konuda yetkili kişiler tarafınfan kullanılmalıdır. Antalya restoranlarında kesici ve delici aletler

Gökhan Koçer
Gökhan Koçer
İş Güvenliği Uzmanı

Antalya Restoranlarında İş Güvenliği

Antalya restoranlarında iş güvenliği; Antalya restoranlarında iş güvenliği diğer işletmelerde olduğu gibi dikkat edilmesi gereken bir iş koludur.

Antalya restoranlarında iş güvenliği yapılırken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır: genel konular, çalışma ortamı, kesici ve delici aletler, hijyen, elektrik, makine araç ve gereçler, yangın ve acil durumlar, elle taşıma ve ergonomi, psikososyal etmenler, kazalar ve hastalıklar, eğitim ve bilgilendirme.

Antalya restoranlarında iş güvenliği genel dikkat edilmesi gereken konular şunlardır; zeminler, merdivenler, kapalı alanda sigara yasağı, çatıdan ve duvarlardan veya zeminden su sızıntısı olup olmadığı, pencerelerden doğal ışık alınıp alınmadığı, çöpler düzenli olarak toplanıp toplanmadığı, tuvalet ve lavaboların temizliği, temiz hava akımının bulunup bulunmadığı ile ilgili konuları kapsamaktadır.

Antalya restoranlarında iş güvenliği çalışma ortamında dikkat edilmesi gereken konular şunlardır; termal konfor, aydınlatma, çalışanların malzemeleri düzenli kullanması, Antalya restoranlarında çalışma ortamındaki malzemelerin düzenli yerleştirilip yerleştirilmediği, sıcak yüzeylerle yapılan çalışmalarda dikkat edilmesi gerekenler, ses ve gürültünün yasal sınırlar içinde olup olmadığı, makinelerden kaynaklanan titreşimlerin olup olmadığı Antalya restoranlarında iş güvenliği çalışma ortamında dikkat edilmesi gereken konulardır.

Antalya restoranlarında iş güvenliği kesici ve delici aletlerle çalışmalarda dikkat edilmesi gereken konular şunlardır; kesici ve delici aletler sadece bu konuda yetkili kişiler tarafınfan kullanılmalıdır. Antalya restoranlarında kesici ve delici aletler kullanıldıktan sonra saklandıkları yerlere konulmalıdır ve bu aletler düzenli olarak kontrol edilmelidir.

Hijyen konusu Antalya restoranlarında iş güvenliğinde dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biridir. Kullanılan tüm alet ve gereçler hijyen şartları sağlanmalı, müşterilere hizmet sunulan malzemelerde hijyenin sağlanması, çalışanların kişisel koruyucu donanımları kullanması, görevli olan herkesin enfeksiyon riskine karşı bilgilendirilmesi konularını içerir.

Restoranlarda dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biride elektrik konusudur. Antalya restoranlarında iş güvenliği alınırken elektrik kabloları çalışmaya engel olmayacak ve takılıp düşmekere sebep olmayacak şekilde toplanmalı, kaçak akım rolesi ana panoya bağlı olmalı, sigortalar korunaklı yerlerde olmalı ve kapakları kilitli olmalı, Antalya rostaranlarında iş kazası yaşanmaması için bozuk ve kırık ekipmanlar kullanılmamalı, kablolar prizlerden çıkmamış ve prizler sağlam olmalıdır.

Antalya restoranlarında iş güvenliğinde makine araç ve gereçler için de önlemler alınmalı. Araç ve gereçlerin döner aksamları koruma altına alınmalı, dilimleme ve doğrama araçlarının üzerleri kapalı tutulmalı, makineler istenmeden çalışması için önlemler alınmalı acil durdurma sistemleri olmalıdır.  Antalya restoranlarında iş güvenliğinde makinelerin elektrik aksamlarına sıvı girmesi engellenmeli, sıcak sıvıların üzeri her zaman kapalı tutulmalı, makinelerin kullanım kılavuzları üzerlerinde asılı olmalı ve bu talimatlara göre çalışılmalı.

Yangın ve acil durumlarda Antalya restoranları iş güvenliğinde dikkat etmesi gereken hususlar: gaz kaçağına karşı önlemler alınmalı,tutuşma tehlikesi olan malzemeler ocak yakınlarında bulundurulmamalı, kimyasal malzemeler ve basınçlı gazlar ısı, ışık gibi etmenlerden korunmalı. Yeterli sayıda yangın söndürme tüpü bulundurulmalı ve acil çıkışları gösteren levhalar ve işaretler asılı olmalıdır. Antalya restoranlarında iş güvenliğinde acil telefon numaraları asılı olmalı. Dumanın geri tepmesini engelleyici önlemler alınmalı. Tüm çalışanlar yangın ve  acil durum planı hakkında bilgilendirilmeli.

Antalya restoranlarında iş güvenliğinde diğer bir konu da elle taşıma işleridir. Ağır yükler elle taşınmamalı ve taşıma iletme araçları kullanılmalıdır. Bozuk kaygan zeminler iyileştirilmelidir.

Psikososyal etmenler çalışanların işyerlerinde kendilerini daha iyi hissetmeleri ve başarılı olabilmeleri için Antalya restoranlarında iş güvenliğinde önemli bir konudur. Çalışanların görev tanımları yapılmalı, çalışma koşulları iyileştirilmeli, deneyimli çalışanlar yeni iş arkadaşlarına yardımcı olmalı, çalışanlar şiddete maruz kalmaları durumunda ne yapmaları konusunda bilgilendirilmeli.

Antalya restoranlarında iş güvenliğinde en önemli konuların başında çalışanların eğitimi gelmektedir. Çalışanlara iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri verilmeli, yaptıkları iş ile ilgili eğitimleri almalı, bütün çalışanlar mutfak araç ve gereçlerin kullanımında gerekli eğitimleri almalı ve bu eğitimler kayıt altına alınmalı ve muhafaza edilmelidir. 

Bize Ulaşın