Antalya
Restoranlarında İş Güvenliği
Antalya restoranlarında iş güvenliği; Antalya restoranlarında
iş güvenliği diğer işletmelerde olduğu gibi dikkat edilmesi gereken bir iş
koludur.
Antalya restoranlarında iş güvenliği yapılırken dikkat
edilmesi gerekenler şunlardır: genel konular, çalışma ortamı, kesici ve delici
aletler, hijyen, elektrik, makine araç ve gereçler, yangın ve acil durumlar,
elle taşıma ve ergonomi, psikososyal etmenler, kazalar ve hastalıklar, eğitim
ve bilgilendirme.
Antalya restoranlarında iş güvenliği genel dikkat edilmesi
gereken konular şunlardır; zeminler, merdivenler, kapalı alanda sigara yasağı,
çatıdan ve duvarlardan veya zeminden su sızıntısı olup olmadığı, pencerelerden
doğal ışık alınıp alınmadığı, çöpler düzenli olarak toplanıp toplanmadığı, tuvalet
ve lavaboların temizliği, temiz hava akımının bulunup bulunmadığı ile ilgili
konuları kapsamaktadır.
Antalya restoranlarında iş güvenliği çalışma ortamında dikkat
edilmesi gereken konular şunlardır; termal konfor, aydınlatma, çalışanların
malzemeleri düzenli kullanması, Antalya restoranlarında çalışma ortamındaki
malzemelerin düzenli yerleştirilip yerleştirilmediği, sıcak yüzeylerle yapılan
çalışmalarda dikkat edilmesi gerekenler, ses ve gürültünün yasal sınırlar
içinde olup olmadığı, makinelerden kaynaklanan titreşimlerin olup olmadığı
Antalya restoranlarında iş güvenliği çalışma ortamında dikkat edilmesi gereken
konulardır.
Antalya restoranlarında iş güvenliği kesici ve delici
aletlerle çalışmalarda dikkat edilmesi gereken konular şunlardır; kesici ve
delici aletler sadece bu konuda yetkili kişiler tarafınfan kullanılmalıdır. Antalya
restoranlarında kesici ve delici aletler kullanıldıktan sonra saklandıkları
yerlere konulmalıdır ve bu aletler düzenli olarak kontrol edilmelidir.
Hijyen konusu Antalya restoranlarında iş güvenliğinde dikkat
edilmesi gereken en önemli konulardan biridir. Kullanılan tüm alet ve gereçler
hijyen şartları sağlanmalı, müşterilere hizmet sunulan malzemelerde hijyenin
sağlanması, çalışanların kişisel koruyucu donanımları kullanması, görevli olan
herkesin enfeksiyon riskine karşı bilgilendirilmesi konularını içerir.
Restoranlarda dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan
biride elektrik konusudur. Antalya restoranlarında iş güvenliği alınırken
elektrik kabloları çalışmaya engel olmayacak ve takılıp düşmekere sebep
olmayacak şekilde toplanmalı, kaçak akım rolesi ana panoya bağlı olmalı,
sigortalar korunaklı yerlerde olmalı ve kapakları kilitli olmalı, Antalya
rostaranlarında iş kazası yaşanmaması için bozuk ve kırık ekipmanlar
kullanılmamalı, kablolar prizlerden çıkmamış ve prizler sağlam olmalıdır.
Antalya restoranlarında iş güvenliğinde makine araç ve
gereçler için de önlemler alınmalı. Araç ve gereçlerin döner aksamları koruma
altına alınmalı, dilimleme ve doğrama araçlarının üzerleri kapalı tutulmalı,
makineler istenmeden çalışması için önlemler alınmalı acil durdurma sistemleri
olmalıdır. Antalya restoranlarında iş
güvenliğinde makinelerin elektrik aksamlarına sıvı girmesi engellenmeli, sıcak
sıvıların üzeri her zaman kapalı tutulmalı, makinelerin kullanım kılavuzları
üzerlerinde asılı olmalı ve bu talimatlara göre çalışılmalı.
Yangın ve acil durumlarda Antalya restoranları iş güvenliğinde
dikkat etmesi gereken hususlar: gaz kaçağına karşı önlemler alınmalı,tutuşma
tehlikesi olan malzemeler ocak yakınlarında bulundurulmamalı, kimyasal
malzemeler ve basınçlı gazlar ısı, ışık gibi etmenlerden korunmalı. Yeterli
sayıda yangın söndürme tüpü bulundurulmalı ve acil çıkışları gösteren levhalar
ve işaretler asılı olmalıdır. Antalya restoranlarında iş güvenliğinde acil
telefon numaraları asılı olmalı. Dumanın geri tepmesini engelleyici önlemler
alınmalı. Tüm çalışanlar yangın ve acil
durum planı hakkında bilgilendirilmeli.
Antalya restoranlarında iş güvenliğinde diğer bir konu da
elle taşıma işleridir. Ağır yükler elle taşınmamalı ve taşıma iletme araçları
kullanılmalıdır. Bozuk kaygan zeminler iyileştirilmelidir.
Psikososyal etmenler çalışanların işyerlerinde kendilerini
daha iyi hissetmeleri ve başarılı olabilmeleri için Antalya restoranlarında iş
güvenliğinde önemli bir konudur. Çalışanların görev tanımları yapılmalı,
çalışma koşulları iyileştirilmeli, deneyimli çalışanlar yeni iş arkadaşlarına
yardımcı olmalı, çalışanlar şiddete maruz kalmaları durumunda ne yapmaları
konusunda bilgilendirilmeli.
Antalya restoranlarında iş güvenliğinde en önemli konuların
başında çalışanların eğitimi gelmektedir. Çalışanlara iş sağlığı ve güvenliği
eğitimleri verilmeli, yaptıkları iş ile ilgili eğitimleri almalı, bütün
çalışanlar mutfak araç ve gereçlerin kullanımında gerekli eğitimleri almalı ve
bu eğitimler kayıt altına alınmalı ve muhafaza edilmelidir.